BORok és régiók

Sopron

A Soproni Borvidék ma Sopron városára és a megye területére s a Kőszeg-hegyaljára terjed ki. A Magterület a Szárhalmi erdő vonulatán, lejtéssel a Fertő felé húzódik. A borvidéken főként vörös fajtákat termesztenek, melynek közel 70%-a Kékfrankos. A többi vörös fajta: Pinot Noir, Merlot, Cabernet és némi Shiraz.
A fehér fajták: Zöld veltelini, Zenit, Chardonnay, Sauvignon, Tramini és Királyleányka. 

Pannonhalma

A Pannonhalmi Borvidék Magyarország egyik legkorábbi és egyik legkisebb borvidéke, mégis nagyon fontos szerepet tölt be hazánk szőlőtermesztésében és borászatában.
A borvidék a Pannonhalmi-dombság Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el.
Az itt termelt borok illatosak, zamatosak, testesek. Különösen kiemelkedik az Olasz rizling fajtajelleges szép megjelenése. Elismerő szavak illetik a Rajnai rizlinget, a Traminit, a Chardonnay-t és a Rizlingszilvánit.

Mór

Hazánk 22 borvidéke közül méretében a kisebb borvidékek közé tartozik a Móri borvidék. Mór az ezerjó szőlőfajta hazája. Az Ezerjó mellett Chardonnay, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, szürkebarát és Tramini fajtákat is termesztenek. A móri borok savtartalma megközelíti sőt eléri a tokaj-hegyaljai borokét. Jellemző a száraz, karakteres savtartalmú, férfias bor. Ennek megtestesítője a környéken a Móri Ezerjó, amely ma már a hungaricumok közé tartozik. Jó időjárás esetén a töppedt szőlőszemekből aszúbor készíthető, amely minőségben a tokaji aszúval vetekszik.

Balaton régió

A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. A régió borvidékeinek újra köztermesztésbe került a Kéknyelű, a Budai zöld és a Juhfark. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert: a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.

Etyek-Buda

Etyek és környéke, ahol a szőlőtermesztés évszázados hagyományokkal bír, 1990-ben lett borvidék. A legjellegzetesebb szőlőfajták a fehérek közül: Chardonnay, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres és a Zöld veltelini. A környékén találkozhatunk régi magyar fajtával, a Juhfarkkal is. Kékszőlők tekintetében, amely nem jellemző a borvidékre Kékfrankos, Zweigelt, Merlot és Pinot noir fordul elő leginkább. Az ökológiai adottságok lehetővé teszik a kiváló minőségű, savgazdag pezsgő alapborok készítését is.

Villány

Magyarország legdélibb, már-már szubmediterrán jellegű borvidékét a Villány és Siklós környéki dombokon mintegy 2000 hektár szőlőültetvény borítja. A falvak közelében pincesorok épültek. A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó nem mély pincék. Siklós környékén inkább fehérbor szőlőket, míg Villányban kékszőlőket telepítenek. A Villányi vörösborok általában nehezek, testesek, magas alkoholtartalom és különösen magas tannintartalom jellemzi őket, jellegzetes, intenzív.

Eger

Az Egri Borvidék Bükk hegység déli lankáin terül el. A vörösbort adók jellemzően az Egri körzetben találhatók, míg a Debrői körzetben zömmel fehérbort adó fajtákat termesztenek. A legfontosabb fehérszőlő fajták: leányka, rizlingszilváni, olaszrizling, muscat ottonel, hárslevelű, zenit és chardonnay. A legnagyobb felületen termesztett vörös fajta a kékfrankos, amit a zweigelt, valamint a portugieser követ. Az utóbbi évek új ültetvényeiben döntően a cabernet sauvignon, a merlot, a cabernet franc, míg a legújabbakban a pinot noir és kadarka szerepel.

Szekszárd

Három táj ölelésében él ez a föld Sárköz és a Mecsek nyúlványai között. Az itteni bor: történelem. Általánosan a fűszeresség jellemez gyakran a „paprikás” jelzővel illetik. A talaj okozza az itteni borok lágyságát, ettől olyan jellegzetesek és kedveltek a vidék vörösborai.

Neszmély

A borvidék területe mára elérte a 2000-2200 ha-t, a folyamatos telepítéseknek köszönhetően. A szőlőültetvények a Bakony, Vértes, Gerecse, Pilis és Visegrádi-hegységet kísérő domboldalakon valamint a Komárom-esztergomi síkság részein helyezkednek el. Legjelentősebb fajtái: a Rizlingszilváni, a Chardonnay, a Zöld veltelini. A vörösbor szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir fajtákkal találkozhatunk.

Tokaj

Magyarország legismertebb kistájegysége. Teljesebb nevén Tokaj-Hegyalja, mely szõlõ és borkultúrájáról vált világhírûvé. Kontinentális jellegű, gyakori a száraz, meleg késő őszi időjárás, ami lehetõvé teszi az aszúszemek képződését. Leghíresebb fajták: Furmint, Hárslevelû, Sárga muskotály, Zéta.

Arad-Hegyalja

Arad-Hegyalja a Kárpát-medence egyik legősibb borvidéke. Jellemzője, hogy a ménesi részen leginkább vörösbort, Galsától- Borosjenőig kizárólag fehérbort termelnek. Magyar vonatkozásban már a Szent István-i időkből ismert, borait az erdélyi részek közül elsőként említik.

Nyitvatartás

Hétfő – Zárva

Kedd 12:00 – 20:00

Szerda 12:00 – 20:00

Csütörtök 12:00 – 20:00

Péntek 12:00 – 23:00 

Szombat 10:00 – 23:00

Cím

Arborétum Wine Shop Sopron

9400 Sopron, Füredi sétány 11.

Kapcsolat

+36 30 155 6733

info@arboretumbor.hu

Közösségi média

2019 – 2021 © Minden jog fenntartva!

Webdesign by webzy.hu